Okres zbioru zbóż wiąże się ze wzrostem zagrożenia pożarowego na wsi. Dlatego warto uczulać rolników, aby w trakcie żniw i omłotów zachowali szczególną ostrożność przy używaniu wszelkiego rodzaju maszyn i urządzeń, których eksploatacja może w pewnych warunkach prowadzić do powstania zarzewia ognia.
Podczas zbioru i transportu płodów rolnych należy:
- stosować wskazania podane w instrukcjach obsługi przy eksploatacji maszyn rolniczych i innych z napędem;
- stosować silniki elektryczne o odpowiednim do warunków pracy stopniu ochrony; minimalna odległość układu napędowego od stert, stogów i budynków o konstrukcji palnej powinna wynosić 5 m;
- zabezpieczyć urządzenia wydechowe silników spalinowych przed wylotem iskier,
- ustawiać silniki spalinowe na podłożu niepalnym, w odległości co najmniej 10 m od stert, stogów lub budynków o konstrukcji palnej,
- niezbędne materiały pędne przechowywać w ilości nie przekraczającej dobowego zapotrzebowania, w zamkniętych, nietłukących się naczyniach, w odległości co najmniej 10 m od punktu omłotu i miejsc występowania palnych płodów rolnych,
- wyposażyć miejsca omłotów, stertowania i kombajnowania w gaśnice oraz w razie potrzeby w sprzęt służący do wykonywania pasów ograniczających rozprzestrzenianie się pożaru.
- zapewnić możliwość ewakuacji ludzi i sprzętu;
Podczas składowania palnych płodów rolnych należy:
- Sterty i stogi z palnymi produktami roślinnymi nie powinny przekraczać powierzchni 1 000 m2 lub kubatury 5 000 m3,
- Przy ustawianiu stert, stogów i brogów należy zachować co najmniej następujące odległości:
od budynków wykonanych z materiałów:
palnych – 30 m,
niepalnych i o pokryciu co najmniej trudno zapalnym – 20 m;
od dróg publicznych i torów kolejowych – 30 m;
od dróg wewnętrznych i od granicy działki – 10 m;
od urządzeń i przewodów linii elektrycznych wysokiego napięcia – 30 m;
od lasów i terenów zalesionych – 100 m;
między stertami, stogami i brogami stanowiącymi odrębne strefy pożarowe – 30m.
- Wokół stert, stogów i brogów należy wykonać i utrzymać powierzchnię o szerokości co najmniej 2 m w odległości 3 m od ich obrysu pozbawioną materiałów palnych.
- Produkty roślinne należy składować w sposób uniemożliwiający ich samozapalenie. W przypadku konieczności składowania produktów niedosuszonych należy okresowo sprawdzać ich temperaturę.
Pamiętać należy również o podstawowych zasadach bezpieczeństwa pożarowego. Przypominamy, że rozpalanie ognisk lub wysypywanie gorącego popiołu i żużla, w miejscach umożliwiających zapalenie się materiałów palnych albo sąsiednich obiektów oraz w odległości mniejszej niż 10 m jest zabronione. W lasach i na terenach śródleśnych, na obszarze łąk, torfowisk i wrzosowisk, jak również w odległości do 100 m od granicy lasów jest zabronione wykonywanie czynności mogących wywołać niebezpieczeństwo pożaru, a w szczególności:
- rozniecanie ognia (w tym rozpalanie ogniska i grila) poza miejscami wyznaczonymi do tego celu przez właściciela lub zarządcę lasu,
- wypalanie wierzchniej warstwy gleby i pozostałości roślinnych,
- palenie tytoniu, z wyjątkiem dróg utwardzonych i miejsc wyznaczonych do pobytu ludzi.
Na podstawie regulacji zawartych w Kodeksie Wykroczeń, nie stosowanie się do powyższych zasad podlega karze aresztu, grzywny albo karze nagany.
PSP Opoczno