Już po raz trzeci na ryku łódzkiej Manufaktury Urząd Marszałkowski w Łodzi zorganizował warsztaty – festiwal Smaki Ziemi Łódzkiej. W ramach tego przedsięwzięcia przeprowadzono konkurs na najsmaczniejszą regionalną potrawę, na scenie rywalizowały zespoły folklorystyczne z naszego województwa a panie z Lokalnych Grup Działania i Kół Gospodyń Wiejskich przygotowywały na oczach widzów tradycyjne potrawy. Oczywiście nie zabrakło tam przedstawicielek Powiatu Opoczyńskiego . Mistrzynie kuchni z Woli Załężnej pokazały jak przygotowuje się i zasmaża młodą kapustę z mięsem a w konkursie zaserwowały kaszę gryczaną ze świeżonką. Potrawa ta została doceniona przez jury i zajęła III miejsce w konkursie. A konkurencja była ogromna. Z naszego regionu były tam też panie z Żardek z gminy Drzewica, które do konkursy przygotowały pierogi z mięsem i z kapustą. Oczywiście na naszych stoiskach znalazły się wędliny, pierogi, bigosy i tradycyjnie wypiekany chleb z smalcem. Wszystkie dania przygotowano domową metodą z użyciem lokalnych sezonowych składników.