Inspekcja Weterynaryjna funkcjonuje na podstawie ustaw:
1.Ustawy z dnia z dnia 29 stycznia 2004 r. o Inspekcji Weterynaryjnej
(Dz. U. Nr 121 z 2007 roku, poz.842).
2. Ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego
(Dz. U. z 2006 r. Nr 17, poz. 127 z późn.zm.).
3. Ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt
(Dz. U. Nr 69, poz. 625 z późn. zm.).
4. Ustawy z dnia 10 grudnia 2003 r. o kontroli weterynaryjnej w handlu
(Dz. U. Nr 16, poz.145 z późn. zm.).
Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Opocznie realizuje, nałożone na Inspekcję Weterynaryjną, zadania ustawowe z zakresu ochrony zdrowia zwierząt oraz bezpieczeństwa produktów pochodzenia zwierzęcego, w celu zapewnienia ochrony zdrowia publicznego. Zadania te realizowane są w szczególności poprzez:
1) zwalczanie:
a) chorób zakaźnych zwierząt, w tym zapobieganie wystąpieniu, wykrywanie
i likwidowanie ognisk tych chorób,
b) chorób zwierząt, które mogą być przenoszone na człowieka ze zwierzęcia lub przez produkty pochodzenia zwierzęcego lub biologicznych czynników chorobotwórczych wywołujących te choroby:
- obserwacje zwierząt w kierunku wścieklizny – 72 obserwacje;
2) monitorowanie zakażeń zwierząt;
- Gruźlica bydła – 7 283 szt.
- Bruceloza bydła – 6 094 szt.
- Enzootyczna białaczka bydła 5 458 szt.
- Klasyczny pomór świń – 15 szt.
- Pryszczyca bydło – 10 szt.
- Choroba pęcherzykowa świń – 10 szt.
- Leptospiroza – świnie – 15 szt.
- Choroba Aujeszky'ego – świnie 15 szt.
- BSE – 522 prób
- Bruceloza – owce – 221 szt.
- Monitoring podjęcia szczepionki przez lisy wolnożyjące – 83 szt.
- HPAI – 10 szt.
- IHN/VHS - 2
Na podstawie wyników przeprowadzonych badań w kierunku enzootycznej białaczki bydła, brucelozy bydła i owiec oraz gruźlicy bydła uznajemy teren powiatu opoczyńskiego za wolny od ww. chorób.
3) badanie zwierząt rzeźnych i produktów pochodzenia zwierzęcego 66 331 szt.
4) przeprowadzanie weterynaryjnej kontroli w handlu i wywozie zwierząt oraz produktów w rozumieniu przepisów o kontroli weterynaryjnej w handlu;
5) sprawowanie nadzoru nad:
a) bezpieczeństwem produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym nad wymaganiami weterynaryjnymi przy ich produkcji, umieszczaniu na rynku oraz sprzedaży bezpośredniej - 540 .
b) wprowadzaniu na rynek zwierząt i ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego
c) wytwarzaniem, obrotem i stosowaniem środków żywienia zwierząt:
- Krajowy Monitoring Środków Żywienia Zwierząt – 40 prób,
- kontrola gospodarstw w zakresie stosowania środków żywienia zwierząt – 768 kontroli
d) zdrowiem zwierząt przeznaczonych do rozrodu oraz jakością zdrowotną materiału biologicznego - 22 kontroli,
e) przestrzeganiem przepisów o ochronie zwierząt - 768 kontroli,
f) przestrzeganiem zasad identyfikacji i rejestracji zwierząt oraz przemieszczaniem zwierząt – kontroli- 568
g) przestrzeganiem wymagań weterynaryjnych w gospodarstwach utrzymujących zwierzęta gospodarskie - 768 kontroli;
6) prowadzenie monitorowania substancji niedozwolonych, pozostałości chemicznych, biologicznych, produktów leczniczych i skażeń promieniotwórczych u zwierząt,
w produktach pochodzenia zwierzęcego, w wodzie przeznaczonej do pojenia zwierząt i środkach żywienia zwierząt – 107
7) prowadzenie wymiany informacji, o których mowa w przepisach Unii Europejskiej, tj
- o występujących chorobach zakaźnych i zaraźliwych zwierząt,
- o przemieszczaniu zwierząt,
- o przesyłkach produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego.
W rejestrze Powiatowego Lekarza Weterynarii w Opocznie znajdują się następujące podmioty, prowadzące działalność nadzorowaną:
- zakłady przetwórstwa mięsa czerwonego – 10,
- zakład przetwórstwa dziczyzny – 1,
- punkty odbioru mleka - 108
- punkty kopulacyjne – 13,
- punkty unasienniania – 6,
- skup zwierząt - 9,
- pośrednictwo w obrocie zwierząt – 9,
- fermy zwierząt futerkowych – 2,
- fermy drobiu – 4,
- środki transportu zwierząt – 8,
- zarobkowy przewóz zwierząt – 8,
- zbiornica zwłok – 1,
- hodowla zwierząt akwakultury – 5,
- punkty obrotu środkami żywienia zwierząt – 26.
W wyniku działań prowadzonych przez inspektorów tutejszego Inspektoratu nastąpiła poprawa warunków sanitarno – weterynaryjnych w nadzorowanych podmiotach we wszystkich działach, zarówno w zakresie produkcji środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego jak i utrzymania, skupu i transportu zwierząt.
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Opocznie wydaje decyzje określające status zdrowotny stad bydła, celem ubiegania się o uznanie terenu powiatu opoczyńskiego za urzędowo wolny od enzootycznej białaczki bydła. Wydano ponad 4000 ww. decyzji na 7368 stad bydła w powiecie opoczyńskim.
Decyzje wydawane są na wniosek rolnika. Do złożenia wniosku niezbędne są :
- dane osobowe,
- nr siedziby stada,
- potwierdzenie uiszczenia opłaty skarbowej w kasie siedziby Urzędu Miejskiego w Opocznie w wysokości 30 zł.
- zaświadczenie z BP ARiMR w Opocznie o historii spójności zwierząt w stadzie.
Rolnik – posiadacz zwierzęcia ma obowiązek zgłoszenia urodzenia, kupna, sprzedaży, padnięcia bydła w ciągu 7 dnia od zdarzenia, świń – w ciągu 30 dni ( najpóźniej 1 dzień przed opuszczeniem gospodarstwa ).
Bydło musi posiadać paszport, 2 kolczyki, świnie – tatuaż z numerem gospodarstwa lub kolczyk.
W okresie od wstąpienia Polski do Unii Europejskiej tj. od 01.05.2004r. do 31.12.2006r. gospodarstwa produkujące mleko do przerobu na żywność zostały poddane weryfikacji pod kątem spełnienia wymogów sanitarno – weterynaryjnych. Gospodarstwa, które je spełniły, otrzymały stosowne zaświadczenia. Wyżej wymienione warunki dotyczą:
- stanu utrzymania obory,
- miejsca do udoju,
- pomieszczenia do przelewania, schładzania i przechowywania mleka – zlewni,
- warunków udoju i higieny w gospodarstwie mlecznym.