Opoczno

Czwartek/02.5.2024
|Longiny, Toli, Zygmunta
1.jpg
Smaki Województwa Łódzkiego
05-06-2012
 
 
 
 
Wyślij link mailem
grafika

Już po raz trzeci na ryku łódzkiej Manufaktury Urząd Marszałkowski w Łodzi zorganizował warsztaty – festiwal Smaki Ziemi Łódzkiej. W ramach tego przedsięwzięcia przeprowadzono konkurs na najsmaczniejszą regionalną potrawę, na scenie rywalizowały zespoły folklorystyczne z naszego województwa a panie z Lokalnych Grup Działania i Kół Gospodyń Wiejskich przygotowywały na oczach widzów tradycyjne potrawy. Oczywiście nie zabrakło tam przedstawicielek Powiatu Opoczyńskiego . Mistrzynie kuchni z Woli Załężnej pokazały jak przygotowuje się i zasmaża młodą kapustę z mięsem a w konkursie zaserwowały kaszę gryczaną ze świeżonką. Potrawa ta została doceniona przez jury i zajęła III miejsce w konkursie. A konkurencja była ogromna. Z naszego regionu były tam też panie z Żardek z gminy Drzewica, które do konkursy przygotowały pierogi z mięsem i z kapustą. Oczywiście na naszych stoiskach znalazły się wędliny, pierogi, bigosy i tradycyjnie wypiekany chleb z smalcem. Wszystkie dania przygotowano domową metodą z użyciem lokalnych sezonowych składników.

 

 

 
 
 
 
Wyślij link mailem
Powiązane Multimedia
 
facebook-logo-transparent.png
youtube-logo.png
240px-F006.png
H.png
no kl.png
4-000001.png
1f.png
promuje_lodzkie_achromatyczne_uproszczone_800x518_72dpi.jpg
nbh.png
1
2
3
4
5
1
2
3
4
5
Nasze Wydawnictwa
interregion_logo.png
sz.png
PO.png
A.png
s.png
sA.png
UP.png
Z.png
B.png
Decyzja użytkownika w zakresie plików Cookie na niniejszej stronie


Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookie i podobnych technologii m.in. w celach statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. W programie służącym do obsługi Internetu można zmienić ustawienia dotyczące plików cookie.Korzystanie z tego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących plików cookie oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.

Akceptuje powyższe warunki  

.